Parapet Duvar Nedir?

İçindekiler

Parapet Nedir?

Parapet (eskiden halk arasında çelen duvarı olarak da geçmektedir) TDK Güncel Sözlüğünde küpeşte olarak anılmaktadır. Ancak yapı ve mimaride parapet uygulamalarının tam karşılığı küpeşte değildir. Bu sebeple daha detaylı bir açıklama ile konunun tanımını yapmamız gerekmektedir.

 

Parapet Duvarı Ne Demektir?

Binaların çatı, balkon ve teras gibi bölümlerinde korkuluk amacıyla yapılan koruyucu alçak duvarlara parapet duvarı denir. Parapet duvarları aynı zamanda köprü ve benzeri yapılarda da korkuluk duvarı olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Parapet duvarlarının koruyucu korkuluk amacıyla kullanılmasının yanında görüntü kirliliğinin ortadan kaldırılması maksadıyla da kullanılabildiği görülmektedir. Örneğin sanayi yapılarında hem çatı hem de yatay oluklar ile yağmur deresinden kaynaklanabilecek çirkin görüntülerin gizlenmesi amacıyla cephe ve çatının birleştiği noktaya parapet duvarları yapılabilmektedir. Böylelikle yapıya dışarıdan bakıldığında daha sade ve düzgün bir görüntüye kavuştuğu görülebilir.

cati-parapet-duvar     

Parapet duvarın yapımı esnasında dikkat edilmesi gereken  noktalardan birisi de söz konusu parapet duvarların dışta kalan yüzeyleri ile binanın dış cephe yüzeyinin birbiriyle uyumlu olacak biçimde kaplanmasıdır. Ancak burada şu husus dikkate alınmalıdır: Söz konusu parapet duvarların üç cephesi de dış ortam etkilerine maruz kaldığından dolayı kaplama işçiliği ile su yalıtım işleminin çok daha özenli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

 

Parapet Duvar Ölçüleri ve Yüksekliği Nedir?

Parapet duvar ölçülerine ilişkin olarak 3 Temmuz 2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göz atılmasında fayda bulunmaktadır.

Söz konusu yönetmelikte parapet duvar ölçülerine ilişkin geçen maddeler şu şekildedir:

  • … Teras çatılarda 1.10 metre parapet yapılabilir. Teras çatının kullanıma açık olması durumunda 1.10 metre yüksekliğinde parapet veya korkuluk yapılması zorunludur.
  • …Teras çatılarda çatı bahçesi olarak düzenleme yapılabilir. Bahçe düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli olan 0.50 metre toprak dolgu, parapet yüksekliğine dâhil edilmez.
  • … Bina son kat açık teraslarında düzenlenen korkulukların ve parapetlerin 1.10 metresi bina yüksekliğinden sayılmaz.

 

Parapet Duvar Yapımında Su Yalıtımının Önemi

Hava koşullarının doğrudan etkisine maruz kalan çatı ve teras gibi alanlarda su yalıtımı büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle binaların teras kısımlarında su yalıtımının tekniğine uygun yapılmamasında dolayı binalar su sızıntısı ve rutubetlenme problemleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. İşte bu noktada dikkat edilmesi gereken etmenlerden birisi de teras kısımlarında yapılan su yalıtımının parapet duvarını da içerisine alacak bir şekilde sonlanması gerektiğidir.

Parapet duvarı yüksekliği 30 cm’den  azsa su yalıtım malzemesi parapet duvarına ait küpeşteye dek devam ettirilerek sonlandırılmalıdır.

Ancak parapet duvarı yüksekliği 30 cm ve üzerindeyse bu kez su yalıtım malzemesi duvarın en az 30 cm yüksekliğine dek devam ettirilip sonlandırılmalıdır. Sonlandırılan yalıtım malzemesinin üzeri baskı profili ile kapatılmalıdır.

 

Parapet Duvar Kesit Detayları

Parapet duvarlara ait kesit ve detayları aşağıdaki görsel üzerinden kabaca inceleyelim.

parapet-duvar-olcusu-yukseklik

Öncelikli olarak duvar üzerindeki küpeşte kısmının su yalıtımının sağlanması bakımından çinko malzeme ile kaplanması gerekmektedir. Görülen yalıtım örtüsü ve baskı profili işlemlerinin ardından sıva ve kaplama malzemeleri ile duvar yüzeyi tamamen kapatılır. Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi ise yalıtım örtüsünün duvar yüzeyini dönerek belirli bir yüksekliğe kadar çıkmasıdır. Bu durum duvar ve döşeme birleşiminden su sızıntılarının girişini büyük orandan engelleyebilecektir.


Yorum Yap