Blokaj Nedir?

İçindekiler

Blokaj Nedir?

Blokaj, grobeton altına serilen en az 15 cm kalınlığında olması beklenen, zeminin durumuna göre kalınlığı arttırılabilen, mıcır veya kırılmış molozdan oluşan bir dolgu işlemidir.

Blokaj serildikten sonra üzerine dökülecek grobeton ile homojen bir yapı oluşturması gerekmektedir. Bunların üzerine su yalıtım uygulaması yapılarak sonrasında temel inşası sağlanır.

Blokaj + Grobeton + Yalıtım üzerine inşa edilecek betonarme yapının zeminle doğrudan teması kesilir. Bu durum betonarme yapı elemanının yer altı suyu ve nem gibi istenmeyen etkilerden uzaklaşmasını sağlayarak su yalıtımına katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla yapı ömrünü uzatabilecektir.

Grobeton sınıfları, 150 ve 200 doz

Ayrıca yeterli kalınlıkta ve sıkıştırma işlemine tabi tutularak yapılan dolgu blokaj, zemindeki ufak çaplı oturma ve çatlakların yapıya yansımasını bir miktar telore edebilir.

 

Blokaj Nasıl Döşenir?

  • Temel kazısı sonrası temel zemini sıkıştırılarak düzleştirilir.

 

  • Zemin üzerine grobeton kalıpları çakılır. Söz konusu grobeton kalıpları temel aplikasyon planında belirtilen sınırlardan her yönde en az 20 cm dışa çıkılarak çakılır.

 

  • Sonrasında blokaj işlemine geçilir. Blokaj uygulamasında taşların geniş yüzeyleri zemine oturacak şekilde çakılarak sabitlenir..

 

  • Blokaj taşları arasındaki boşluğun mümkün olduğunca az olmasına dikkat edilir.

 

  • Blokaj taşları silindirle sıkıştırılır.

 

  • Blokaj yüksekliğinin en az 15 cm kalınlığında olmasına dikkat edilir. Yapılacak imalata göre bu kalınlık artırılabilir.

 

 

Blokaj birimi: m3

En sık kullanılan blokaj pozları: 17.136 – Ocak taşı ile blokaj yapılması (2018 birim fiyatı: 71,91 TL)

 

Blokaj Detayı

Blokaj ne işe yarar

 


Yorum Yap