Söve Nedir, Söve Çeşitleri Nelerdir?

İçindekiler

Söve Nedir, Söve Kaplama Ne Demektir?

Söve, binaların dış cephelerinde bulunan kapı, pencere, balkon ve benzeri boşluklu yüzeylerin etrafını çerçeve şeklinde kaplamak suretiyle mimari açıdan estetik bir görünüm sağlama amacıyla kullanılan yapı elemanlarına verilen genel bir isimdir. Pencere ve  kapı söveleri dışında dış cephe söve kaplamaları olarak bina yüzüne yapılan kat silmesi, çatı silmesi, kilit taşı, sütun, kolon kaplaması, bina köşe kaplaması olarak kullanılan tüm malzemelere de genel olarak söve ismi verilmektedir.

 

Söve Ne İşe Yarar?

Geçmiş dönemlerde özellikle taş binalarda kapı ve pencere boşluklarının sağlamlaştırılması amaç edinilerek, blok taşlarla boşluğun çerçeve biçiminde örülmesi suretiyle söve uygulaması yapılmaktaydı. Bu amaçla yapılan söveler, yapının inşa edildiği malzemeye göre taş söve, ahşap söve, mermer söve olabilmekteydi. Günümüzde ise ısı yalıtım teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çoğunlukla EPS ve XPS çeşidi straforlar kullanılarak söve uygulamaları gerçekleştirilebilir. Günümüzde strafor ile yapılan söve uygulamalarının amacı estetik görüntü yaratmak ve kapı-pencere gibi boşlukları ısı-su yalıtımı anlamında koruyabilmektir. Mantolama yapılmış yüzey üzerine strafor malzemeden üretilmiş söveler kolaylıkla yapıştırılabilmektedir.

 

 

Söve Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Yapıda kullanılacak sövelerin dış ortama dayanıklı (güneş, rüzgar, yağmur, sıcaklık farkları gibi) malzemelerden seçilmesi esastır. Bu özelliğe sahip taş söveler, ahşap söveler, strafor söveler, alçı söveler gibi pek çok söve çeşidi kullanılabilmektedir.

 

Söve Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

  • Söveler ikiye ayrılır. Birisi yerinde dökme şeklinde imal edilen söveler ve diğeri ise hazır sövelerdir. Günümüzde pek çok şantiyede hazır söve kullanımı mevcuttur. Bu bakımdan hazır söveleri dikkate almakta fayda bulunuyor.
  • Hazır söve seçiminde malzeme yüzeyinin dayanıklı olması önem arz etmektedir. Sövenin dışarıdan gelebilecek darbelere karşı kolayca deforme olmaması gereklidir.
  • Hazır söveler, özellikle strafor söveler kaplamasıyla birlikte üretilmektedir. Bu açıdan söve kaplamasının sağlam olması, kolaylıkla söve üzerinden kopup düşmemesi gerekmektedir. Kaplamayı bir malzemeyle sökmeye çalıştığımızda söveyle birlikte kopması kaplamanın dayanıklı olduğunu gösterecektir.
  • Söve malzemesinin hafif olması pek çok açıdan avantaj sağlayacaktır. Hafif söveler binaya yük getirmeyeceği gibi, montaj kolaylığı sağlayacak ve yine hafif olması sebebiyle kopup düşmesi ihtimali zayıflayacaktır.  Hafif sövelere örnek EPS ve XPS söveleri gösterebiliriz.

 

Hazır Söve Montajında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Söve montajına öncelikle yan düşey elemanların montajından başlanmalıdır. Yan elemanlar bir terazi yardımıyla şaküle alınarak düzgün bir biçimde monte edilmelidir. Yapıştırma harcıyla tutturulan yan elemanların yer çekiminden dolayı aşağı hareket etmemesi için birer beton çivisi vasıtasıyla duvara montesi gereklidir.
  • Ağır söve elemanların montajında sövenin duvara sabitlenmesinin büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.
  • Yapıştırma harcının söve arkasına sürülerek sonrasında duvara tutturulması gerekir.
  • Sövenin bir diğer söve ile birleşim noktaları gönye yardımıyla 45 derecelik açılarla kesilip monte edilmesi gerekir.
  • Yan söve elamanlarının sabitlenmesi sonrasında yatay elemanların montajına geçilir. Üst söve arkasına yapıştırma harcı sürülerek yerine oturtulur. Yer çekiminden dolayı aşağı hareket etmesi ihtimalini önlemek için beton çivisiyle duvara sabitlenir.
  • Sövelerin birleşim yerlerindeki boşluklar yapıştırma harcıyla doldurulup bir spatula yardımıyla düzeltilir.
  • Kat silmesi, kilit taş, sütun gibi uygulamalarda da benzer mantıkla uygulama gerçekleştirilir.

 

Söve Desenleri – Örnekleri<

Hazır söveler piyasada düz ve desenli olarak imal edilmektedir. Pek çok desenli söve modeline rastlamak mümkündür. Bunlardan birkaç tanesini aşağıdaki görsellerden görebilirsiniz.

            

 

                  


Yorum Yap